Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Τα βιβλία στα ράφια

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από όταν βρήκα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, μια έκκληση από την Κυθηραϊκή Κοινότητα της Καλιφόρνια για ενίσχυση της προσπάθειας που έχει οργανώσει, ώστε να μεταφερθεί ακτοπλοϊκά στα Κύθηρα ο παλιός εξοπλισμός της πρόσφατα ανακαινισμένης βιβλιοθήκης της. Στο ίδιο κείμενο μαθαίνουμε πως ο Δήμος Κυθήρων προετοιμάζει κάποιον χώρο για τη στέγαση της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης του νησιού, για τον οποίο και προορίζεται ο συγκεκριμένος εξοπλισμός.


Όσο παράλογο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ξεκινά η οργάνωση της βιβλιοθήκης από… τα ράφια(!), η έκκληση των Καλιφορνέζων πείθει πραγματικά πως αξίζει τον κόπο και τα έξοδα η προσπάθειά τους, καθώς το υλικό αυτό είναι πράγματι επαγγελματικό και ακριβό για να αγορασθεί καινούργιο. Ωστόσο, εύλογα εγείρονται βασικά ερωτήματα και προβληματισμοί αναφορικά με τη συστηματικότητα με την οποία επιχειρείται η οργάνωση της νέας βιβλιοθήκης. Το βασικότερο ερώτημα είναι εάν έχουν τηρηθεί όλα τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά στάδια ώστε η βιβλιοθήκη ως ίδρυμα/ νομικό πρόσωπο/ δημοτική υπηρεσία (;) να μην κινδυνεύει με απενεργοποίησή της στην περίπτωση που κάποια επόμενη δημοτική αρχή δεν έχει τις ανάλογες ευαισθησίες για τον πολιτισμό στο νησί. Στο ίδιο πλαίσιο, ενδιαφέρει πολύ το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της με όλα τα απαραίτητα για τούτο πάγια έξοδα και την κατάλληλη στελέχωση από μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό. (Ιδιαίτερα το τελευταίο είναι ένα ζήτημα που γενικότερα ταλανίζει τις υπηρεσίες του δήμου, όπου απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ απασχολούνται στο γραφείο τύπου και αρχαιολόγοι στο δημοτολόγιο.)

Η τελευταία και κατά τη γνώμη μου ουσιαστικότερη απορία, είναι τελικά με τι βιβλία θα γεμίσουν αυτά τα υπέροχα καλιφορνέζικα ράφια. Υπάρχει κάποιος ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο εφοδιάζεται μια νέα βιβλιοθήκη το περιεχόμενο εκείνο που θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα που φιλοδοξεί να σχηματίσει; Η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτό, είναι το γεγονός πως στα Κύθηρα έχουν ξεβραστεί χιλιάδες τόμοι αποσυρμένων βιβλίων, άλλοτε από βιβλιοθήκες που ανακαινίστηκαν, άλλοτε από κάποιο σημαντικό πρόσωπο κυθηραϊκής καταγωγής που κληροδότησε την προσωπική του βιβλιοθήκη στο νησί, αλλά και ξεχασμένα βιβλία από παλιότερες προσπάθειες σύστασης δημοτικής βιβλιοθήκης, χωρίς να αξίζει να αναφέρουμε καν τα βιβλία από τα παλιά σχολεία του νησιού, τα οποία στοιβάζονται σε κάποιες σκουριασμένες ντουλάπες μαζί με όλη τη συγκινησιακή τους αξία. Ανάμεσα στους τίτλους αυτούς, υπάρχουν οπωσδήποτε πολλά αξιόλογα και σπάνια, έως και πολύτιμα βιβλία. Δεν παύει όμως, ως σύνολο, να είναι ολότελα παράταιρο, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα τα βιβλία που θα έπρεπε να έχουν δοθεί προς ανακύκλωση, χρόνια τώρα. Συνεπώς, το ήδη υπάρχον υλικό στο νησί είναι μάλλον ακατάλληλο για τον εφοδιασμό της νέας βιβλιοθήκης, τουλάχιστον έως ότου αξιολογηθεί αυστηρά από ομάδα ειδικών επί του θέματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως τέτοιες προσπάθειες αξίζουν να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται από όλους, καθώς μια φαινομενικά ρομαντική και ιδεαλιστική έμπνευση, σαν τη τωρινή του κου Δημάρχου, αποτέλεσε πολλές φορές τη μαγιά για πράγματα αξιόλογα και απαραίτητα. Προς χάριν, όμως, ακριβώς αυτού του ιδεαλισμού, θα ήταν έγκλημα να μην προβλεφθεί μια σωστά σχεδιασμένη προσπάθεια που θα τον αναδείξει ως δύναμη και δε θα τον καταδικάσει ως αδυναμία. Μακάρι, προς όφελος όλων.

Μάης 09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου