CAMELOT RADIO 100,8
(Διαδίκτυο : http://www.camelotradio.gr/)
Την εποχή που ακόμη οι πειρατικές κεραίες στα Κύθηρα, διένυαν την πρώτη τους βρεφική ηλικία, η μορφολογία του νησιού ανάγκαζε ώστε η παλαιόθεν και τρισκατάρατη διχοτόμηση του τόπου σε Μέσα και Έξω Δήμο, να επιβεβαιώνεται ακόμη και στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Εφόσον, φυσικά, κάποιος ήθελε να ερμηνεύσει έτσι κακόβουλα τα γεγογονότα. Διότι, με μιαν άλλη οπτική, θα μπορούσε να πει πως Βοράς και Νότος κατάφεραν να έχουν ο καθένας κι από έναν Παναγιώτη. Ανήσυχο, δραστήριο και δημιουργικό: την εποχή που o Adelin του Τάκη Πολίτη ξεκινούσε να εκπέμπει από την Αγία Πελαγία, στο Λειβάδι είχε μόλις στηθεί ο νεανικός σταθμός του Παναγιώτη Γιαννιώτη (υιού Μπογιατζόσπυρου).
Στη σύντομη γραπτή μας επικοινωνία, ο Παναγιώτης παρουσιάζει «την τρέλα» του (μία λέξη που αγαπά ιδιαίτερα) και καταθέτει το σχόλιό του για το ραδιοφωνικό γίγνεσθαι των Κυθήρων:
"Ο CAMELOT RADIO 100,8 ξεκίνησε ερασιτεχνικά το 1987 και για αρκετό διάστημα έγινε το επίκεντρο της ψυχαγωγίας του νοτίου τμήματος των Κυθήρων. Τον Ιανουάριο του 2006 απέκτησε κάλυψη του 60% των Κυθήρων, και σήμερα αναπτύσσεται έχοντας καλύψει περίπου το 80% του νησιού, με στόχο τη συνολική κάλυψή του τους επόμενους μήνες. ● Από το 2009 ακούγεται και στο Internet. ● Σκοπός του σταθμού είναι αποκλειστικά η ψυχαγωγία των ακροατών και η ενημέρωσή τους πάνω σε πολιτιστικά θέματα. ● Διαφοροποιημένος από τους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Camelot περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του όχι μόνο mainstream ακούσματα αλλά και μουσικές από όλο το εύρος της ροκ, της ποπ και της έντεχνης μουσικής από τις αρχές της δεκαετίας του 60 μέχρι σήμερα. ● Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος του σταθμού υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του καθώς και μια σειρά από νέα παιδιά τα οποία διαμορφώνουν τις μουσικές ζώνες του με τις προσωπικές τους επιλογές."
-Γιατί ραδιόφωνο;
Γιατί ακόμα μπορεί κανείς να εκφράσει τις (μουσικές) απόψεις του, και γιατί είναι απόλυτα προσωπικό, φιλικό και άμεσο.
-Απ’ όσα γνωρίζω για εσένα, πάντοτε εμπλεκόσουν με κάποιον τρόπο με το ραδιόφωνο. Λοιπόν, ποια «προϋπηρεσία» συμπλήρωσες, μέχρι να στήσεις τον δικό σου σταθμό;
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντοτε ήμουν εμπλεκόμενος με «κουμπάκια». Από το μικρό αρμόνιο που απέκτησα στο Δημοτικό μέχρι τα super CD players που χρησιμοποιώ στα clubs τα τελευταία χρόνια, η ζωή μου περιστρέφεται γύρω απ’ τη μουσική. Ήμουν ο πρώτος που έφερε στα Κύθηρα walkman και cd player και από τα πρώτα επαρχιακά ραδιόφωνα που έπαιξε μουσική από cd. Έχω παίξει μουσική σχεδόν σε όλους τους χώρους που υπάρχουν στα Κύθηρα για διασκέδαση, ξεκινώντας από την θρυλική DISCO “Gone with the wind” το 1985. Αργότερα στην Αθήνα σε διάφορα bars και σε ραδιόφωνα την εποχή των αρχών της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Η ενασχόλησή με τη μουσική τα τελευταία 25 χρόνια αποτελεί τρόπο ζωής για μένα.
-Η βασική σου επιδίωξη είναι ο ακροατής σου….
….να μην χαμηλώνει διακριτικά την ένταση του ραδιοφώνου του, (το οποίο παίζει Camelot radio), όταν τον επισκέπτεται κάποιος στο σπίτι, στην επιχείρησή, ή στο αυτοκίνητό του.
-Ποιες είναι οι όμορφες και οι άσχημες στιγμές που σου έχει χαρίσει το ραδιόφωνο ;
Οι ωραιότερες στιγμές μου στο ραδιόφωνο ήταν την δεκαετία του ενενήντα, όταν ακόμα είχα αρκετό χρόνο να αφιερώνω στο αγαπημένο μου μέσο. Οι διαγωνισμοί της στιγμής, η συμμετοχή, οι ψιθυριστές αφιερώσεις το βράδυ, (για να μην ακούσουν οι γονείς), οι βραδινές μαγικές εκπομπές τότε που το ραδιόφωνο αποτελούσε ουσιαστική παρέα για τον καθένα μας. Άσχημες στιγμές όταν αγαπάς πολύ κάτι δεν υπάρχουν, δυσκολίες ίσως ναι …
-Πόσο αισθάνεσαι ότι απέχει ο σταθμός σου από αυτό που εσύ λογαριάζεις ως «τέλειο»;
Η λέξη τέλειο για μένα δεν υπάρχει πουθενά και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε στο ραδιόφωνο. Όλοι μας προσπαθούμε απλά για το καλύτερο, -το οποίο και αυτό είναι σχετικό αφού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο-. Πάντως χαίρομαι όταν μου λένε ότι αναγνωρίζουν το σταθμό μου εύκολα από τη μουσική του όταν κάνουν ραδιο-ζάπινγκ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ότι έχει συγκεκριμένο στυλ, άσχετα αν σε κάποιους αρέσει πολύ και σε άλλους λιγότερο.
-Ξεχωρίζεις κάποιο σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας που να τον στοχεύεις ως πρότυπο;
Οι σημερινοί, (μεγάλοι), ραδιοφωνικοί σταθμοί δυστυχώς είναι έρμαια των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών με αποτέλεσμα το πρόγραμμά τους να διαμορφώνεται από τα playlists που τους επιβάλλουν αυτές. Φίλοι παραγωγοί, μεγάλων ραδιοφώνων των Αθηνών, πολλές φορές μου έχουν αναφέρει ότι δεν συνεργάζονται με συγκεκριμένους σταθμούς, γιατί τους επιβάλλουν τη μουσική που θα παίξουν. Με τα παραπάνω θέλω να πω, ότι σήμερα δεν υπάρχει πρότυπο ραδιοφωνικού σταθμού για μένα.
-Το σχόλιό σου πάνω στο ζήτημα της νομιμοποίησης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων;
… είναι πολλά τα λεφτά Άρη
-Τι στοιχεία έχεις για την ακροαματικότητά σου; Ακούν οι Κυθήριοι ραδιόφωνο;
Ακούνε πολύ ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, αρκετό στις επιχειρήσεις τους και λίγο στο σπίτι.
-Τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί στα Κύθηρα. Πώς το βλέπεις;
Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σταθμοί των Κυθήρων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ενημερωτικοί , (Adelin και Τσιρίγο), οι οποίοι κύριο σκοπό έχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να ενημερώνουν τους ακροατές τους με ειδησεογραφία, και μη ενημερωτικοί, (μουσικοί), όπως είναι ο Camelot radio, που ο σκοπός του είναι η ψυχαγωγία. Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί των Κυθήρων εκπέμπουν από τα Κύθηρα αλλά καλύπτουν και μέρος της Λακωνίας και τα Αντικύθηρα. Ο κάθε ένας σταθμός έχει διαφορετικό πρόγραμμα και αυτό είναι πολύ καλό για τον ακροατή αφού μπορεί να επιλέξει, ανάλογα τη διάθεση της στιγμής, τον κατάλληλο.
-Σε κάποιο παλαιότερο φύλλο των Κυμάτων και στο άρθρο του Η Βιομηχανία της Κουλτούρας, ο Π. Λευθέρης γράφει: «Δύο από τους τρεις Κυθηραϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς παίζουν σχεδόν αποκλειστικά τραγούδια των “play lists”. Λες και θα έχαναν αν αποβιβάζονταν από το άρμα του εμπορίου για να μας δώσουν λίγο πολιτισμό. Αλλά επιλέγουν το μηδενικό ρίσκο για “δημοφιλία”, προτιμώντας να ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο πανίσχυρο σύστημα. Και μας φέρνουν τα σκουπίδια στην πόρτα μας.» Πώς το εξέλαβες;
Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο του Παναγιώτη και η άποψή μου είναι ότι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ραδιόφωνα των Κυθήρων λέγοντας τα παραπάνω. Σχεδόν σε όλα όσα λέει στο συγκεκριμένο άρθρο με βρίσκει σύμφωνο. Βέβαια μια πολύ μεγάλη συζήτηση θα ήταν το τι είναι ποιότητα για τον καθένα μας, γιατί αν π.χ. για τον Παναγιώτη και για μένα είναι ποιοτική μουσική αυτή που έγραψε ο Μπαχ, για το 70% τουλάχιστον του Ελληνικού λαού είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «εμπορικά σκουπίδια» της αντίστοιχης εποχής για κάποιους ήταν οι Rolling stones, οι Doors, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος ακόμα και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Θέλω να πω, ότι τα πρότυπα και οι τάσεις αλλάζουν από εποχή σε εποχή και γι’ αυτό εμείς, οι λίγο μεγαλύτεροι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας για την σημερινή μουσική. Όσο για το θέμα του «εμπορίου» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που φαντάζομαι ότι υπάρχει στα μεγάλα ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά τα τοπικά, πολύ πιο πολλά είναι τα έξοδά τους παρά τα κέρδη τους.
Φιλικά
Παναγιώτης Γιαννιώτης